Eerst test bij GGD voor spreekuurafspraak bij klachten

17 januari 2022  

Op de praktijk komen veel vragen binnen over testen voor Covid. Er is ons inziens onduidelijke informatie van de overheid over wat de waarde is van zelftesten. Zelftesten op covid geven goede informatie als de zelftest POSITIEF is, dat wil zeggen: de uitslag geeft aan dat u covid heeft. Dan is voor vrijwel 100% zeker dat u covid heeft.

Als de test echter NEGATIEF is, is de boodschap anders. Dan is deze test veel minder betrouwbaar. Bij een NEGATIEVE uitslag, is de kans dat u covid heeft nog steeds groot. Het is een ingewikkeld verhaal hoe dat werkt, daarvoor is deze plek niet geschikt.

Samenvattend:

  • bij een POSITIEVE test, is de kans erg groot dat u covid heeft
  • bij een NEGATIEVE test, is de kans nog 40-50% dat u covid heeft!! Dus een NEGATIEVE test zegt niet zoveel.

Dat de overheid toch erg aandringt op zelftesten, heeft te maken met capaciteitsgebrek bij de testlocaties; en een POSITIEVE test geeft wel betrouwbare informatie voor als u bij een kwetsbaar iemand op bezoek wilt. Ook dan is maar de vraag wat de waarde van een zelftest is.

Spreekuurafspraak

Als u een spreekuurafspraak wenst bij klachten als hoesten, koorts, hoofdpijn, bijholte ontsteking en dergelijke: de kans dat dit door covid komt is ten tijde van de pandemie groot. Dus voor een goed antwoord op uw hulpvraag is een PCR test (dat is een test door de GGD afgenomen) van belang voor een goed antwoord op uw vraag.

De medewerkers van Bredero vragen in zo’n geval om eerst een GGD test af te laten nemen: het geeft al een deel antwoord op uw vraag en wij willen niet nodeloos patiënten met niet onderkende covid op spreekuur zien.

Bij ernstige klachten als forse kortademigheid of ernstig ziek zijn is er altijd de mogelijkheid dat we u op spreekuur zien. De doktersassistentes kunnen hier goed een inschatting van maken. Dan nemen we uitgebreide maatregelen als extra beschermende kleding (PBM) en plannen het tijdstip zodanig in, dat u niet in aanraking komt met andere patiënten. Dat vergt voor ons extra inspanning voor de logistiek.

Wij rekenen op uw begrip en medewerking.